Bröd
Något som jag har gjort ganska mycket sedan jag skrev senast är att baka bröd. Jag ska försöka att nästan aldrig mer köpa bröd. Undra hur länge jag kommer lyckas....
Förra veckan och även ikväll bakade jag Valnötsbröd. Jag tycker att det är supergott. Såhär gör man:
Ingredienser:
4,5 dl vatten, 7,5 dl vetemjöl, 4dl rågsikt, 0,5msk ljus sirap, 1/2 paket jäst, 1msk salt, 2,5dl valnötter eller solrosfrön/pumpakärnor.
Gör såhär:
1. Blanda samtliga ingredienser förutom smaksättningen i en bunke.
2. Kör degen på mellanväxeln i 5 minuter/knåda den i 10 minuter.
3. Tillsätt smaksättningen de sista 20 sekunderna.
4. Låt degen vila i en bunke i 20 minuter.
5. Dela degen i två bitar, rundriv dem och låt dem vila i 10 minter.
6. Platta ut degen och rulla ut den till spolformade eller runda bröd.
7. Pensla med vatten och strö på vald smaksättning (om du valt valnötter, använd endast mjöl, nötterna bränns lätt.)
8. Ström på grovt rågmjöl.
9. Låt bröden jäsa i 30-60 minuter. Det ska bli nästan dubbelt så stora.
10. Sätt ugnen på 250 grader.
11. Snitta i valfritt mönster, skårorna ska vara cirka en cm djupa.
12. Sätt in bröden i ugnen och spraya in vatten.
13. Sänk värmen till 220 grader och låt bröden stå inne i 25-30 minuter.
Jag är på punkt 5, så nu ska jag ut i köket igen :)
Kommentarer
Postat av: Lotta
Mums!!! Måste testa det nångång.I helgen tycker jag vi ska baka semlor. Puss
Postat av: Lisa
Tycker jag me. Som vi gjorde i min lägenhet en gång. Du i luvtröja:)
Trackback